Corona på det afrikanske kontinent

af Maria Justiniano
Globale Seniorer

Vatican News: Auch Afrika rüstet sich angesichts der Corona-Pandemie (AFP or licensors)

Hvordan går det med udbredelsen af Corona i Afrika? Det har ingen eksperter et svar på. Der er ikke mulighed for at teste i samme grad som i Europa, og man kan roligt regne med et stort mørketal. Symptomerne på Corona kan minde om andre kendte sygdomme på kontinentet: Hovedpine og feber er almindelige symptomer på malaria og hoste er også hyppig hos en befolkning med et ofte dårligt immunsystem. Tallene i dag giver for eksempel dette billede: Sydafrika har 1505 smittede og 9 døde, Kenya har hhv 126 og 4, mens Burkina Faso har 250 smittede og 16 døde. (Note 1).

Hvorfor har Burkina Faso så mange kan man spørge. Måske kender I historien om det religiøse stormøde i Frankrig, Alsace, hvor hundredvis af deltagere efterfølgende blev smittede og har gjort Alsace til Frankrigs epicenter? En religiøs leder fra Burkina Faso deltog i det møde, rejste hjem igen og uddelte nadver til de troende i kirken. Herfra tog smitten fat.

Selvom antallet af smittede lyder lavt, så har regeringer i Vestafrika (Niger, BK og Benin) reageret prompte på pandemitruslen med at lukke lufthavne og grænser, indføre udgangsforbud om aftenen/natten og regionale nedlukninger.

Danmark står klar med hjælp til Afrika og nærområderne med en standby-pulje på én mia. kr. Partierne i Folketinget udtaler følgende: Vi forventer en humanitær og økonomisk katastrofe, som for hver dag vokser sig større og større. Det kommer til at gå hårdest ud over flygtningelejre, tæt befolkede områder og de fattigste og mest udsatte befolkningsgrupper. Ikke mindst i Afrika ser vi ind i en endnu mere dyster fremtid med Coronavirus, hvor svage sundhedssystemer og økonomiske kollaps vil koste flere tusinder mennesker livet og risikere at presse mennesker til at forlade deres hjemegne – og i sidste ende måske søge mod Europa.” (Note 2)

I de fleste lande i Afrika er sundhedssystemerne slet ikke klædt på til at tackle en pandemi. I Burkina Faso er der for eksempel kun 2 respiratorer til et land med 18 mio. indbyggere.

Som i Danmark har Corona-pandemien store økonomiske konsekvenser, FN’s Økonomiske Kommission for Afrika (UNECA) vurderer, at væksten på det afrikanske kontinent bliver næsten halveret i 2020 som følge af Coronavirus fra 3,6 procent til 1,8 procent. Oven i det står Østafrika overfor en græshoppeinvasion af bibelske dimensioner, der truer med at ødelægge årets høst med en efterfølgende humanitær katastrofe.

Alt i alt dystre perspektiver for kontinentet. Den helt store udfordring, nemlig at holde afstand, ”social distancing” er umuligt at gennemføre i store slumområder, som vi finder i de fleste afrikanske lande.

Ældre er stormens øje
Det står klart både i Danmark og i Afrika, at de mest udsatte og sårbare i denne epidemi er ældre og kronisk syge. Med andre ord er vi ældre i stormens øje. Hvad siger og gør WHO og Helpage?
WHO’s særligt udpegede ekspert i forbindelse med Covid 19,David Nabarro, afholdt i sidste uge et skypemøde med organisationer, der særligt arbejder med ældre. Globale Seniorer deltog som medlem af paraplyorganisationen HelpAge. Nabarro talte om de særlige udfordringer for ældre.

Han udtrykte stor bekymring for de valg sundhedspersonalet kan komme til at stå overfor, når de skal vælge hvem der skal have behandling og han opfordrede til at undgå diskriminerende kriterier, der er baseret på alder. Men han var også klar over, at der er en balance i enhver konkret situation. (WHO har endnu ikke udarbejdet særlige retningslinjer hverken for sundhedsarbejdere eller pårørende til ældre mennesker ifm. Coronakrisen).
Endvidere var Nabarro bekymret over den sociale isolation der sker mange steder af ældre mennesker, der er ladt alene, uden kontakt med deres familier. ”Den mentale sundhed har stor betydning” udtrykte han. Han opfordrede til kreativitet og alternativer: styrk lokale netværk gennem brug af whatapps groups, telefoner etc. for at støtte ældre.

Plejehjem skal også tage utraditionelle metoder I brug, sørge for at ældre kan få videohilsner eller at pårørende kan vinke til deres ældre gennem vinduer. Pleje indebærer kontakt og derfor er det vigtigt at beskytte ældre og personale. Vi kommer til at leve med denne virus i samfundet fremover. Den vil ændre den måde vi arbejder med ældre og pleje på. Lige nu lærer vi allesammen – og får en kollektiv viden, vi må arbejde solidarisk, slutter Nabarro.

HelpAge arbejder med ældreorganisationer i mange lande omkring oplysning til ældre og deres familier om de kendte forholdsregler: afstand og hyppig håndvask. Det kan dog være svært i dagligdagen at undgå kontakt. For eksempel i bussen på vej hen (til en kø) for at hente sin pension, eller i forretningen når man har hentet pengene. Adgang til rent vand til hyppig håndvask med sæbe kan også være en udfordring. Flere lokale NGO’er er travlt optagede af at sætte interimistiske vandposter op og informere lokalbefolkningen om retningslinjerne.

I disse dage er det stilhed før stormen, hvor vi alle venter på at se hvor galt det kommer til at gå, både i udviklingslande og herhjemme. Men vi venter også på at komme ”på den anden side” og se hvordan livet bliver bagefter. Helt sikkert er det, at vi endnu skal lære meget alle sammen.

Publiceret 5. april 2020

Note 1: https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
Note 2: https://www.regeringen.dk/nyheder/2020/bredt-flertal-sender-corona-hjaelp-til-verdens-fattigste/