Ældrekonvention nu et skridt nærmere

oewg72Planerne om en konvention for ældre kom et skridt nærmere på det 7. OEWG-møde (The Open-Ended Working Group on Ageing) i New York 12.-15. Dec 2016. På baggrund af referater af mødet fra hhv. HelpAge og fra AGE Platform Europe giver Globale Seniorers næstformand Maria Justiniano sin vurdering af processen frem til mødet og dets resultat:

Hvor tidligere møder har været fastlåste i en principiel diskussion af, om der skal være en ældrekonvention, kom dette møde et skridt længere. Næste skridt er debat om substansen i rettighederne, blandt andet gennem at drøfte emnerne: diskrimination, adgang til sundhed, retten til at bo, hvor man ønsker og værdig behandling. FN skal i forlængelse af mødet vælge og melde ud, hvilke to af de fire emner som skal drøftes på det 8. OEWG møde i juli 2017.

Ændringen kom efter et seminar i Slovenien sidste år, som endte med en fælles europæisk indstilling om konstruktivt at drøfte substansen i rettighederne. Den ændrede indstilling fra EU falder sammen med, at FN’s uafhængig ekspert i ældrespørgsmål, Ms. Rosa Kornfeld-Matte, i sin rapport konkluderer at Madrid aktionsplanen ikke har givet en tilstrækkelig sikring af ældres menneskerettigheder, men bør følges op af juridisk bindende aftaler.

På mødet i OEWG blev den nye europæiske position båret stærkt frem af lande som Tyskland, Frankrig og Østrig og der er dermed basis for, at EU vil kunne spille en konstruktiv rolle i det videre forløb i arbejdsgruppen.

Et andet lovende resultat af OEWG mødet var beslutningen om, at menneskerettighedsinstitutionerne fremover kan deltage i arbejdet. Globale Seniorer har allerede kontakt til det danske Institut for Menneskerettigheder. Næste skridt vil være at følge op overfor ministeriet, som ansvarlig for den danske regerings position.

Følg med her på Globale Seniorer – og bland dig gerne i debatten!

Om OEWG
The Open-Ended Working Group on Ageing was established by the General Assembly by resolution 65/182 on 21 December 2010. The working group will consider the existing international framework of the human rights of older persons and identify possible gaps and how best to address them, including by considering, as appropriate, the feasibility of further instruments and measures.

Om Madrid aktionsplanen
2002 Madrid international aktionsplan om aldring (2002 Madrid International Plan of Action on Ageing – MIPAA): blev vedtaget ved den anden Verdensforsamling om Aldring. Det har tre centrale temaer: Udvikling; sundhed og velvære; ældrevenligt miljø.

Skriv en kommentar eller relateret information

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s