Taleban før og nu – hvad er vejen frem for Afghanistan?

 
Globale Seniorers Mellemøstgruppe inviterer til medlemsmøde om Afghanistan med oplæg af
Asta Olesen

Asta Olesen er antropolog og Afghanistan-kender gennem mange år, hvor hun har rejst og boet i landet i forskellige kapaciteter.

Tid: Torsdag den 30. september kl 14-16
Sted: HB mødelokale i Serviceforbundet, Ramsingsvej 30, 2500 Valby

BEMÆRK
Indgangen til mødelokalet sker via hovedindgangen til Serviceforbundet. Hovedindgangen har adgang fra pladsen på hjørnet af Høffdingsvej og Ramsingsvej. I receptionen vil der være en guide, der kan vise vej fra receptionen til mødelokalet.

Tilmelding
Alle medlemmer af Globale Seniorer er velkomne til mødet men vi vil bede jer melde jer til mødet hos Nina Ellinger ninaellinger@gmail.com. Sidste frist for tilmelding er tirsdag den 28. september.

Præsentation af mødets tema
Med udgangspunkt i de seneste dramatiske hændelser i Afghanistan, diskuteres ligheder og forskelle mellem Taleban’s fremkomst i 1990’erne og den nuværende magtovertagelse. Der sættes fokus på det international samfunds militære intervention og støtte til genopbygningen af Afghanistan og dets politiske system, hvor sidstnævnte aldrig kom til at fungere som tiltænkt. I stedet blev gamle magtpositioner konsolideret, korruptionen blomstrede, uligheden mellem by og land, mellem rig og fattig øgedes, og etniske modsætningsforhold skærpedes. Det nye emirat er domineret af folk fra ‘den gamle garde’ fra1990’erne, men dette betyder ikke nødvendigvis at historien gentager sig, for både Afghanistan og dets regionale naboer har ændret sig, og Taleban bliver udfordret af pragmatiske og mere radikale grupper både internt og eksternt. Hvordan skal Vesten forholde sig til det?

Kabul er nu forladt af alle vestlige militære styrker. Foto Joe Burger from Siegburg, Germany, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons.