Sultestrejke i de tyrkiske fængsler
af Povl Anker Andersen, Globale Seniorer
I dette synspunkt argumenterer Povl Anker Andersen for, at sultestrejken i de tyrkiske fængsler bør minde både politikere og os som civilsamfund om, at vi skal tage de europæiske institutioner alvorligt. Han kræver, at Europarådet sikrer uafhængige repræsentanter adgang til at overvåge, at de fængsledes menneskerettigheder ikke krænkes.
Den 15. februar i år begyndte 8 indsatte i Sakran-fængslet i den tyrkiske turistby Izmir en sultestrejke, der hurtigt bredte sig til flere fængsler i landet. I dag har strejken varet i 70 dage for dem, der startede den. Efter de seneste oplysninger Globale Seniorer har, sultestrejker nu over 187 mennesker i 20 forskellige fængsler i protest med de inhumane forhold i fængslerne og mod den politiske undertrykkelse i landet.
Pr. telefon oplyste han den 17. april at han af fængselsdirektøren var blevet nægtet at mødes med de sultestrejkende politiske fanger.
De fængslede håber at de med strejken kan skabe opbakning om en bredere protest over de krænkelser af demokrati og menneskerettigheder, som har fundet sted i Tyrkiet siden det mislykkede kupforsøg den 15. juli 2016. En udvikling som går i den gale retning i forhold til de værdier som Tyrkiet accepterede at stå på mål for, da de i 1950 blev optager i Europarådet.
I strid med Eroparådets retsstatsværdier blev folkeafstemningen i Tyrkiet afholdt under en erklæret undtagelsestilstand, tusindvis af politiske modstandere – fortrinvis kurdere – er tilbageholdt eller fængslet og styret har ikke tilladt oppositionen at komme til orde, men har lukket næsten alle uafhængige radiostationer, TV-kanaler og aviser.
Undtagelsestilstanden blev tirsdag den 18. april, efter folkeafstemningens ja til forfatningsændringen, forlænget yderligere i 3 måneder.
Også i den konkrete sag om de fængslede og deres vilkår er det vigtigt at vi som civilsamfundsorganisationer er solidariske og protesterer over udviklingen i Tyrkiet. Det er ligeså vigtigt at vores politikere bakker op om de europæiske institutioner og anvender alle muligheder for at presse den tyrkiske regering. Vi skal holde Tyrkiet fast på landets forpligtigelser i forhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Undtagelsestilstanden må ikke benyttes til at krænke de tilbageholdtes rettigheder og Europarådet bør derfor sikre at uafhængige internationale observatører får adgang til de fængsler og detentioner, hvor de politiske fanger er tilbageholdt, for at overvåge at der ikke anvendes tortur eller andre overgreb og inhuman behandling.
Publiceret den 19. april 2017