Om at være dansk muslim
Globale Seniorers Iran & Mellemøstgruppe inviterer til åbent medlemsmøde med oplæg af
Tarek Ziad Hussein
Tarek Ziad Hussein er jurist, debattør og forfatter til bogen ”Det Sorte Skæg – om at være dansk muslim”, som udkom på Gyldendal i 2018. Mødet afholdes:
Tid: Onsdag den 18. november 2020 kl. 16:30 – 18:30
Sted: 3F-Chaufførernes mødesal Svanevej 22, 2400 København NV.
Der er adgang til mødesalen gennem porten til nummer 22, over gården til højre.
Forholdsregler i en Corona tid
Vi passer på os selv og hinanden og vi lever op til alle gode råd, anbefalinger og påbud om mødevirksomhed. Vi holder afstand, spritter af og lufter ud. Vi beder alle deltagerne bruge mundbind når de ikke sidder ved bordene. Altså, mundbind ved ankomst og når man bevæger sig rundt i lokalet. Der er værnemidler til rådighed ved ankomsten.
Vi serverer ikke kaffe, men du kan købe flaskevand på stedet, 5 kr. for kildevand og 10 kr. for apollinaris.
Tilmelding
Alle er velkomne til mødet, men vi vil bede jer om skriftlig tilmelding pr. mail til Nina Ellinger ninaellinger@gmail.com senest mandag d. 16. november 2020 kl. 18. Der holdes en overgrænse på 50 deltagere (siddende). Ved overtegning vil tilmeldte få adgang efter først til mølle princippet.
Om mødets tema
Danske muslimske statsborgere er udsat for en udpræget negativ omtale i den offentlige debat, som oplevet f.eks. i forbindelse med Folketingsvalget i juni 2019. Nye lovforslag, fortrinsvis med sigte på samme målgruppe, blev annonceret ved Folketingets åbning i oktober 2020. På baggrund af et generelt meget overfladisk kendskab til denne del af det danske samfund, er der en tendens til at gøre ”alle muslimer” i Danmark kollektivt ansvarlige for udtalelser eller handlinger fra de mest afvigende og demokrati-fjendtlige muslimske grupperinger i ind- og udland, og at fantasere videre på, hvad sådanne holdninger måtte kunne føre til i fremtiden. Imens slås sær unge danske muslimer med usikkerheden om, hvordan man bliver anerkendt som dansker. Vi spørger:
Hvor bredt et spektrum omfatter Islam i Danmark, og hvad kendetegner forskellighederne? Også i forhold til Islam i Mellemøsten. Og hvordan med deltagelsen i demokratiet?
Hvordan reagerer unge muslimske danskere på tonen i den offentlige debat? Og er den og de tilhørende lovtiltag med til at modarbejde integrationen, skabe parallelsamfund eller måske endda tiltrække nogle af de unge til mere isolerede subkulturer, som tilbyder en stærkere identitet?
Og hvor er vejen frem for at sikre et samfund, hvor alle er lige for loven, og hvor grundlovens beskyttelse af religionsfrihed er er en selvfølge?
Tarek Ziad Hussein tager i sit oplæg udgangspunkt i sin bog ”Det Sorte Skæg – om at være dansk muslim”, hvor han forholder sig kritisk til både muslimer og ”traditionelle” danskere.
