Udviklingsbistand under pres


 

Udviklingbistand i pct. af BNI EU lande 2006

Udviklingbistand i pct. af BNI EU lande 2006

Baggrund:
En udviklingsbistand på 0,7 pct. af landenes BNI er det mål FN fastsatte i sine Millennium Development Goals. I FN’s rapport fra 2012 om målopfyldelsen fremgår det, at 5 lande – herunder Danmark – lever op til det mål. I 90’erne var dansk udviklingsbistand helt oppe på 1,0 pct., men VK-regering skar fra 2001 ned til et niveau på omkring 0,83 pct. i 2011. Det erklærede mål for den siddende regering er på den lange bane at bevæge sig tilbage til 1 pct. På finansloven for 2012 rakte de afsatte 15.455 mio kr. dog kun til 0,83 af BNI. Ifølge en analyse udarbejdet af Timbuktu Fonden og Policy Advice blev 11.848 mio kr. af dem anvendt til direkte fattigdomsbekæmpende formål (Download analysen fra www.noedhjaelp.dk).

Kommentar
Det er flovt, hvis Danmark opgiver sin position som en af verdens relativt største bidragsydere og sænker niveauet til 0,7 pct. Heldigvis har Globale Seniorer gennem paraplyorganisationen NGO-Forum udtalt sig skarpt imod Venstres forslag (se udtalelsen: Historisk spareøvelse på udviklingsbistand).Forhåbentligt afviser regeringen forslaget og bevæger sig sikkert i retning af at øge den fattigdomsbekæmpende ramme. Den bør i sig selv min ligge på FN’s mål.

Povl Anker Andersen
Povl Anker er bestyrelsesmedlem i GS

14-10-2013

Vi vil gerne have din kommentar til indlægget Udviklingsbistand under pres. Skriv den direkte herunder i boksen “Skriv et svar”.

En kommentar

  1. Jeg må have hørt galt. Med de vaner Lars Løkke Rasmussen har, er det vel en øgning af udviklingsbistanden med 2,5 mia kr. Venstre foreslår?

Skriv en kommentar eller relateret information

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s