Social Protection i ulandene

older-women-in-bolivia_313x118


Vi hører ikke så meget herhjemme om begrebet ”Social Protection” for vi har det jo allerede. Vi har bistandshjælp, førtidspendsioner, børneydelser, pensioner og andre sociale ydelser for dem, der af forskellige årsager har brug for en ekstra hånd til at klare tilværelsen.

Men langt de fleste fattige lande i Asien og Afrika har ikke sådanne systemer, hverken for børn, handicappede, enker eller ældre. Hvis du for eksempel ikke har haft et pensionsgivende arbejde i den offentlige – eller private – sektor, så er det op til familien at støtte dig. Det lyder solidarisk og understøtter vores romantiske billede af den tredje verden, hvor de gamle plejes af børnene og hvor børnene passes af tanter og onkler.

Det billede holder bare ikke helt længere, verden ser anderledes ud i dag. Der foregår en kæmpemæssig migration fra land til by hvilket betyder, at de yngre familiemedlemmer tager til byen for at arbejde. De ældre lades dermed alene tilbage uden støtte, eller måske med en utilstrækkelig støtte fra fjernere familiemedlemmer, der har mere end nok i egne problemer og sygdomme, ikke mindst hiv/aids.

De ældre lever under kummerlige kår, hvor de kæmper for at skaffe den daglige føde – for slet ikke at tale om penge til medicin. Det er ydmygende at tigge familien om mad eller penge til medicin.

Folkepension til de ældre
Her der det så, at ”Social Protection” i form af en folkepension, kommer ind i billedet – for det er langt mere værdigt for ældre at vide, at de har ret til en månedlig ydelse, som kan sikre deres overlevelse. Derfor er det vigtigt, at vi som organisation støtter op om de inititativer der tages for at påvirke ulande til at indføre Social Protection for deres borgere. Vi kan for eksempel være aktive med at bringe emnet op i forbindelse med post 2015 målene, eller påvirke vore politikere til at tale om social protection, så stilheden brydes.

På konferencen diskuterede man sociale pensioner for ældre, og hvorvidt det skal være en rettighed for alle eller om kun de allerfattigste skal have ret til pension. Bølgerne gik højt – og på den sidste dag, hvor alle NGO’er var samlet blev vi enige om at skrive en Udtalelse om social protection.    >>>   Læs udtalelsen

Maria Justiniano
Hvis du vil vide mere er du velkommen til at kontakte mig  på massif2013@gmail.com
Maria er næstformand i GS

24-10-2013

Vi vil gerne have din kommentar til indlægget Social Protection i ulandene. Skriv den direkte herunder i boksen “Skriv et svar”.

Skriv en kommentar eller relateret information

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s