Luxembourg som skattely
– hverken overraskende eller nyt
Globalt set af Per Bo

”Luxembourg ligger nummer 3 på listen over lande, hvor det er lettest at skjule sine penge i skattely” (Berlingske Business 04-10-2014)
DET er overraskende, at det kan blive en nyhed, at Luxembourg fungerer og har fungeret som skattely.
DET er overraskende, at EU ikke har gjort mere ved det faktum, at flere EU-lande fungerer som skattely.
DET er derfor også overraskende, at den tidligere stats- og finansminister i Luxembourg Jean-Claude Juncker kunne blive valgt til formand for den nye EU-kommission.
DET er derimod ikke overraskende, at privatejede selskaber i en markedsøkonomi søger profitmaksimering, det er helt i overensstemmelse med den økonomiske lærebog. Den administrerende direktør vil derfor hyre skattejurister og revisorer, der kan sikre firmaet det bedst mulige økonomiske resultat inden for lovens rammer. Det er jo det direktøren bliver bedømt på og får sin bonus efter!
Når lovgivningen så ændres, liver skattejuristerne og revisorerne sat til – inden for lovens nye rammer – at pege på nye muligheder. De fleste selskaber, der benytter sig af skattely, fremhæver, at de handler inden for lovens rammer, og det er sikkert korrekt.
Hvad kan vi gøre ved det?
Spørgsmålet er derfor ikke primært, at international lovgivning og regler overtrædes. Et stort problem er derimod manglende gennemsigtighed og utilstrækkelig lovgivning. Vi kan naturligvis ”blackliste” lande og firmaer, der optræder ”usolidarisk”. Men det er langt fra tilstrækkeligt. Efter min mening bør vi måske snarere ”whiteliste” lande og firmaer, der ikke styrer efter et juridisk, men efter et etisk kompas.
Hvad med at indføre en smiley ordning, der fremhæver de lande og virksomheder, der lever op til visse etiske standarder og omvendt viser, hvilke der ikke gør det?
I de lande, der som i Skandinavien har en stor skattefinansieret, offentlig velfærdssektor, ville det derudover være nærliggende for stat og kommuner ikke at handle med virksomheder med ”sure smileys” og ikke benytte internationale revisionsfirmaer, hvis speciale er ”skattefiduser”.
Vi taler ikke om et særligt dansk problem og derfor bør Danmark internationalt presse på for at ”stoppe hullerne”. Det gælder ikke mindst inden for EU, hvor Danmark yderligere har den fordel, at vi har nær kontakt til den nye konkurrence-kommissær, Margrethe Vestager.
Per Bo