Europas interesser – set fra Østafrika

Et rejsebrev fra Per Bo, der på en rundrejse i Tanzania ser og vurderer udfordringerne på kontinentet med et andet udgangspunkt end det sædvanlige europæiske.

Af Per Bo, formand for Globale Seniorer


 
 
 
 
 
 

Rød jord og baobabtræer i Tanzania
Herunder gengivelse af avisside med satiretegning Brex-in, NUNENEarts i The EastAfrican 1.-7. september 2018. ,

 
Købmændene i det nordlige Niger op mod grænsen til Libyen har et problem. Der kommer stort set ingen migranter sydfra på vej mod Europa via Libyen. Derfor er flere købmænd gået konkurs. Og samfundene i det nordlige Niger har vanskeligt ved at få råd til skoler mv. Tværtimod er trafikken de sidste to år gået den modsatte vej. Flere migranter rejser fra Libyen tilbage mod deres hjemlande. Det fremgik af en af de interessante artikler, jeg læste i “The EastAfrican” en østafrikansk ugeavis, jeg købte, da jeg for nylig var på rundrejse i Tanzania.

I det hele taget indeholdt avisen mange spændende artikler med et udgangspunkt, der var noget anderledes end et dansk, men som vi i Danmark og EU alligevel bør forholde os til.

Således fortsætter den hurtige udvikling af samarbejdet mellem Afrika og Kina. Der er netop afholdt et topmøde i Beijing mellem kinesiske og afrikanske ledere om samarbejdet med overskriften: “Kina og Afrika: Fælles udvikling gennem win-win samarbejde”.

Kina finansierer store infrastrukturprojekter gennem lån, hvilket både er positivt, men også indebærer sårbarhed. Man forsøger yderligere at øge samhandelen. Det omfattende samarbejde har gjort, at flere lande har planer om at gøre den kinesiske valuta (Yuan) til reservevaluta.

Det fremgår også af avisen, at europæiske ledere er interesserede i Afrika. Den tyske kansler Angela Merkel har været på rundtur i Vestafrika. Højest på dagsordenen var bremsningen af migrationen til Europa. Derudover ønskede hun at fremme tyske handelsinteresser.

Den britiske Premierminister Theresa May var også på rejse i Afrika. May forsøger desperat – som de skriver i The EastAfrican – at finde alternative handelsmuligheder efter Brexit. Afrika skulle være et af alternativerne. Hun besøgte Sydafrika, Kenya og Nigeria. May sagde, at hun havde ambitioner om, at Storbritannien skulle blive G7’s største investor i Afrika i 2022!

I Danmark og i de fleste EU-lande reagerer vi stadig som om, der er det samme pres mht. migranter og flygtninge som i 2015. Det er ikke tilfældet. Det betyder ikke, at vi ikke skal tage migrantproblemet alvorligt. Men vi skal først og fremmest tage samarbejdet mellem Europa og Afrika alvorligt. Ellers vil vi se, at det rige kontinent med de mange fattige mennesker, men også en voksende middelklasse ser andre steder hen end Europa.

EU har netop lanceret en plan for samarbejde som annonceres som et paradigmeskift. Hvis EU kan bidrage til, at der skabes mange gode arbejdspladser i Afrika, kan det skabe en Europæisk-Afrikansk win-win situation.

Lad mig afslutningsvis komme med en positiv nyhed fra The EastAfrican. Ethiopien og Eritrea har indledt forhandlinger og håber, at den langvarige konflikt mellem landene kan afsluttes med en fredsaftale. Hvis det sker, vil flygtningestrømmen fra Eritrea stoppe, og mange flygtninge kan vende hjem igen.

Publiceret den 21. september 2018