Europa må træde i karakter overfor Tyrkiet

af Povl Anker Andersen,
Globale Seniorer

Lad os ikke i Europa gemme os bag kritik af Trump’s beslutninger, lad os ikke svigte vores loyale allierede i Syrien, men lad os benytte alle muligheder for at lægge politisk, økonomisk, retligt og militært pres på Tyrkiet

Deja vu: Turkish tanks taking up position on the Turkish-Syrian border on September 29, 2014, after stray fire landed on Turkish territory. Turkey is concentrating forces along the border ahead of a parliamentary debate on authorizing military intervention in Syria and Iraq. Foto Murad Sezer/Reuters

Den amerikanske præsidents beslutning om at trække de amerikanske tropper tilbage fra grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien kan få blodige konsekvenser og destabilisere hele regionen. Selv om Trump senere har truet Erdogan med tyrkisk økonomisk ruin, hvis han går over stregen – som slet ikke er trukket – er udsigten den, at tyrkiske tropper – hvis de ikke allerede er det – vil rykke ind og sikre en 30 km bred zone ind i Syrien. En operation, der kun kan gennemføres hvis tyrkerne nedkæmper den kurdiske milits YPG, som i dag har den militære kontrol i hele det nordøstlige område.

På den politiske scene i USA har beslutningen mødt stor modstand, men denne gang også internt i det republikanske parti, med så prominente politikere som senator Lindsey Graham, Mitch McConnell og Nikki R. Haley. Sidstnævnte tweetede: The Kurds were instrumental in our successful fight against ISIS in Syria. Leaving them to die is a big mistake. #TurkeyIsNotOurFriend.”. Brændstoffet til modstanden er afstandtagen til at efterlade en trofast og uhyre effektiv allieret i kampen mod ISIS til at blive nedkæmpet af tyrkerne. Og det var uimodsagt YPG, som på landjorden med store ofre lagde grunden til sejren over Islamisk Stat.

Mange også europæiske politikere kritiserer Trump. Både Frankrig og Tyskland har officielt udtrykt stærk bekymring for situationen, ligesom vores egen udenrigsminister har det. Politisk er frygten, at det vil åbne en tredje fase i konflikten i Syrien, som styrker Rusland, Baschar al-Assad og Irans positioner, og dermed gøder en opblomstring af Islamisk stat og andre militante religiøse terrorgrupper. Helt manifest er selvfølgelig det problem der vil opstå med de mere end 10.000 Islamisk Stat krigere, som i dag er i kurdisk varetægt. Også Assads plan om at flytte de syriske flygtninge i Tyrkiet til de kurdiske områder i Syrien vil åbne nye konflikter og fordømmes derfor af internationale hjælpe- og flygtningeorganisationer.

Men Europas rolle med blot at være bekymrede klæder os ikke. Problemet i denne sag er først og fremmest Tyrkiets ageren og det bør EU og de europæiske stater handle på, med det størst mulige pres overalt, hvor det er muligt. Det er et brud på Folkeretten at angribe og krydse en fremmed stats grænser og den flig af legitimitet tyrkerne skjuler sig bag er, at YPG er en terrororganisation, en militær gren af PKK, der er en trussel mod Tyrkiets eksistens. Men det er også Europa der giver dem denne legitimitet ved fortsat at have PKK på terrorlisten selvom næsten alt har ændret sig siden PKK kom det. Tag nu PKK af terrorlisten, indfør økonomiske sanktioner mod Tyrkiet, opsig aftaler om flygtninge med Erdogan – træd i karakter!

Publiceret den 9. oktober 2019