Britisk valgresultat blev stort paradoks
Det britiske valgresultat blev præget af paradokser – absolut flertal i parlamentet til de Konservative med kun 40 pct. af vælgerne bag sig
af Per Bo, formand for Globale Seniorer
Mit gæt inden valget i Storbritannien den 7. maj var, som jeg skrev, at den næste britiske regering ville blive en Labour-regering støttet af de skotske nationalister (SNP). Sådan blev det ikke. Men det ændrer intet ved at valgresultatet er præget af paradokser.
David Cameron kan fortsætte som premierminister og nu med absolut konservativt flertal i underhuset. Men det strålende resultat for hans parti skyldes ikke voldsom fremgang. Partiet gik kun 0,8 procentpoint frem, mens Labour gik 1,4 procentprocent frem. Det strålende resultat skyldtes udelukkende det særprægede britiske valgsystem med valg i enkeltmandskredse, hvor ”the winner takes it all”. Derfor var fordelingen af stemmerne i de enkelte valgkredse helt afgørende.
Jeg har forsøgt at sammenligne resultatet for de enkelte partier, hvis man i Storbritannien havde haft proportional repræsentation som i Danmark. Nedenfor kommer resultatet for de enkelte partier (A). Med det faktiske antal medlemmer i det nye underhus først (B) og derefter i parentes antallet ved proportional repræsentation (C).Endelig forskellen i antal (D) og i procent (E):
Det er nogle dramatiske forskelle. En majoritet i underhuset er 326 medlemmer, hvilket de konservative har med det nuværende system, men ikke med proportional repræsentation. Skæbnens ironi er, at det mest EU-kritiske parti UKIP, der ved Europaparlamentsvalget fik et godt resultat pga. det proportionale valgsystem, er det parti, der hårdest mærkede konsekvensen af det særlige britiske valgsystem. Til trods for at det med 9.5 procentpoint vælgermæssigt gik mest frem, fik UKIP kun valgt et medlem af underhuset. Ved proportionalitet ville der have været yderligere 81 medlemmer.
David Cameron udtalte efter, at det stod klart, at de konservative nu får absolut flertal i underhuset, at han nu har mulighed for fuldt ud at gennemføre det konservative valgmanifest.
Ja, det har han til trods for, at over 60 procent af vælgerne ikke har støttet den politik.
10. maj 2015
Per Bo