Alderdommen spejler vores livsforløb

Den 8. og 9. april deltog Maria Justiniano for Globale Seniorer i et møde om køn og ældre, arrangeret af HelpAge. Her skriver Maria, hvad hun fik med sig derfra

af Maria Justiniano, næstformand i Globale Seniorer

Emnet for seminar og workshops i Zandvoort, Holland, var en dialog om, hvordan og hvor meget vores livsvilkår og køn har betydning i vores ældre dage. Begivenheder i vort livsforløb som enten mand eller kvinde spiller nemlig rigtig meget ind på hvordan vi trives senere i vores liv.

I vores udviklede del af verden har vi generelt haft rimelige arbejdsfold, født få børn, taget en uddannelse og har god adgang til sundhedsvæsenet.

Zandveert KonferenceI udviklingslandene, derimod, har kvinder haft et hårdt liv med mange børnefødsler, nogle er blevet omskåret og de har knoklet med landbrug, så de bliver tidligt nedslidte. I Saudi Arabien lever kvinder et indelukket liv og bevæger sig ikke udenfor hjemmet. De får sidenhen problemer med svage knogler og handicaps. Mændene har måske deltaget i krig og har krigs-traumer, eller har haft et langt hårdt liv i minerne, det kan få betydning for deres sociale relationer senere i livet. Deres forventede levetid er kortere end vores.

Alle disse faktorer akkumuleres over tid, spiller ind på vores liv som ældre og har betydning både for vores forventede levetid – og for hvordan den sidste tid bliver. Udviklingsbistanden må derfor tage disse forskellige livserfaringer i betragtning og være opmærksom på, at der er forskellige svar og løsninger for folk i forskellige aldre. Behovene hos unge mødre med små børn er forskellige fra ældre kvinders behov. Det gælder både i humanitære krisesituationer og i hverdagen.

Herhjemme i Danmark viser det sig også, at dem med lavest uddannelse og sociale forhold har større behov for hjemmehjælp og sygevæsenet.

Myter om ældre i udviklingslande
Et studie som HA gennemførte for nogle år siden i Kirgisistan viste  at den gode behandling af og respekt for ældre kunne ligge på et meget lille sted. De ældre familiemedlemmer boede og blev passet af den nære familie, men de var daglig udsat for psykisk mobning og måtte høre på udsagn som: “dø nu snart, vi gider dig ikke mere”; “lad være med at belære os, vi har vort eget liv” og så videre.

Pensionist ægteparI de næste år skal et lignende studie laves i Bolivia, Mozambique, og fire andre lande for at kaste lys på myterne omkring ældres lykkelige alderdom med familien. Folk fra ulandsmiljøet siger, at der ikke er grund til at fokusere på ældre i Afrika. ” De bliver passet så godt på af familien i landsbyen”. Det gælder sikkert for nogle, men langt fra alle – og dybest set ved vi ikke noget om de overgreb ældre udsættes for af deres familiemedlemmer. Der findes nemlig ikke data til at belyse overgreb på ældre, hverken i familier eller i samfundet generelt, fordi ingen har gidet interessere sig for det før. Men myterne lever!

Hvis vi tager livsforsløbs-brillerne på og ovevejer på, hvilke udfordringer disse ældre har haft i løbet af livet, er der desto meget større grund til at fokusere specielt på ældre i udviklingslande.

14. april 2015
Maria Justiniano

Skriv en kommentar eller relateret information

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s