Afrikas perspektiv på flygtningekrisen

Indledning ved debatmødet “Afrikas perspektiv på flygtningekrisen” i EU-huset

af Per Bo formand for Globale Seniorer

I begyndelsen af i år var fokus på de mange bådflygtninge, der druknede på vejen over Middelhavet fra Afrika til Europa. I sensommeren og efteråret har fokus været på de mange flygtninge der kom over land fra Mellemøsten ikke mindst fra Syrien.

Europa vil i 2015 modtage det største antal flygtninge siden 2. verdenskrig. Flygtningestrømmene til Europa er derfor blevet et akut problem for EU. EU har netop indgået en aftale med Tyrkiet og tidligere på året forsøgte man at få en aftale med Afrika om at sikre, at flygtninge ikke forlader deres nærområder.

Flygtninge ved Lampedusa - EU's ydre grænse

På EU-Afrika topmødet i Maltas hovedstad Valletta 11.-12. november forsøgte EU at overtale en række afrikanske stater til at tage deres. Guleroden var en nødtrustfond, hvor EU-kommissionen skulle bidrage med 1.8 mia. Euro og medlemsstaterne med et tilsvarende beløb. Ved en højtidelig ceremoni underskrev EU-landene aftalen om fonden. Men det blev næsten pinligt, da indskuddet til fonden fra medlemslandene ved underskrivelsen kun var nået op på 78 millioner Euro.

Både med hensyn til aftalen med Tyrkiet og med de Afrikanske lande får man indtryk af, at det er et panikslagent Europa, der handler. De europæiske lande burde imidlertid ikke være overraskede over, at der kunne opstå problemer. Man burde kunne se dem i horisonten.

Konflikterne i Mellemøsten ikke mindst borgerkrigen i Syrien betød, at der kom millioner af flygtninge til de såkaldte nærområder. Og til trods for, at FN gjorde opmærksom på, at der var behov for væsentligt mere støtte i nærområderne, kom den ikke i tilstrækkeligt omfang.

Med hensyn til flygtningene fra Afrika var det først, da mange druknede i Middelhavet, at Europa åbenbart begyndte at tage problemet alvorligt. Og det var først nu, at man blev opmærksom på, at den libyske ladeport, som den italienske premierminister Silvio Berlusconi og den libyske leder Muammar Gaddafi havde holdt lukket, nu er helt åben. Da der ligger et fattigt kontinent lige syd for Europa, er det vel ikke så overraskende, at mange herfra forsøger at finde lykken i Europa.

Valletta-topmødet bar præg af, at de europæiske lande ønskede at løse et akut problem for Europa. Men måske er det på tide at udforme en langsigtet migrationspolitik, der tager sit udgangspunkt i, at Afrika faktisk er et rigt kontinent, der bør støttes i at udnytte sit potentiale.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Måske kunne EU få inspiration fra Marshallplanen, som USA tilbød Europa efter anden verdenskrig. Den amerikanske udenrigsminister George C. Marshall gjorde i sin berømte tale i 1947 opmærksom på de mulige konsekvenser for USA af ustabilitet i Europa som følge af folks desperation over levevilkårene. Her kan man i dag erstatte ”USA” med ”Europa”, og ”Europa” med ”Afrika/Mellemøsten”. Marshall tilbød omfattende bistand til Europa, men på betingelse af, at de europæiske lande sammen definerede deres behov og hvilke bidrag, de selv ville yde. Det førte til dannelsen af Organisationen for Europæisk Økonomisk Samarbejde, som startede nedbrydningen af toldskranker mv. og dermed Europas økonomiske opblomstring.
Dette kunne inspirere EU til et øget, mere perspektivrigt og langsigtet, samarbejde med Afrika. En samarbejdspartner er den Afrikanske Union, AU, som har udviklet sig positivt fra et svagt udgangspunkt.Der findes allerede nogle rammer, man kan udnytte. Men samtidig kræver det, at Europa ikke fører en stop-go politik.

En ambitiøs plan for Afrikas udvikling ville bl.a. omfatte konfliktforebyggelse og -håndtering, nedbrydning af toldskranker, bedre skattesystemer, skabelse af arbejdspladser gennem investeringer og velfungerende arbejdsmarkeder. En forudsætning for et tillidsfuldt samarbejde er imidlertid, at man forstår og tager hensyn til hinandens interesser.

I den henseende minder det om en overenskomst. Den mest holdbare aftale får man, hvis man forstår modpartens synspunkter. Vi har hørt utrolig meget om Danmarks og Europas ønsker og interesser, men meget lidt til de afrikanske ønsker og interesser.

Skriv en kommentar eller relateret information

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s