Åbning af processen til valg af ny generalsekretær for FN

af Sven Herting, Globale Seniorer

Sven Herting fulgte livestreaming fra mødet i New York med tre kandidater til posten som ny generalsekretær for FN. Han finder det opløftende at Europa fortsat prioriterer at byde ind på stillingen og har mange kandidater i ansøgerfeltet

Tre kandidater generalsekretær for FNFra venstre Vuk Jeremic, Christine Figueres og Danilo Turk, @GradCenterNews

FN står for at vælge ny generalsekretær. Valg af generalsekretær har hidtil været afviklet bag lukkede døre, og i realiteten blevet afgjort af P5 (FN- sprog for Sikkerhedsrådets 5 permanente medlemmer). Men i de tre sidste år har flere instanser, herunder Mogens Lykketoft i sin rolle som PGA (President for the General Assembly), arbejdet for øget åbenhed således, at Generalforsamlingen nu bliver inddraget mere direkte i valgprocessen.

I forlængelse heraf afholdt en række organisationer med tilknytning til FN for nogle dage siden i New York den tredje offentlig drøftelse med kandidater til stillingen. Mødet kunne følges live, og efter sigende blev det fulgt af 100 millioner mennesker. Men nok ikke af så mange danskere, da mødet blev afholdt NY time 18.30 til 20.00, dvs. herhjemme 0.30 til 2.00.

Mødet afvikledes på vestlig facon med to ordstyrere og spørgsmål også fra salen. Og drøftelserne foregik næsten som en samtale, uden at deltagerne afbrød hinanden.

De tre deltagende ansøgere var:

  1. Christine Figueres fra Costa Rica, som blev præsenteret som den FN diplomat, der havde formået at løfte klimaprocessen op igen efter ”the Copenhagen garbage”.
  2. Danilo Turk, tidligere præsident for Slovenien.
  3. Vuk Jeremic, tidligere udenrigsminister fra Serbien.

De tre deltagere fremlagde ideer, og der kom mange spændende synspunkter på banen. Her skal blot nævnes, at Vuk Jeremic ville kræve, at FN’s fredsbevarende missioner blev effektive. I modsat fald måtte FN opgive sin fredsbevarende rolle og overlade den til andre, og koncentrere sig om sine øvrige opgaver som klima etc. Som eksempel nævnte han situationen i Sydsudan, hvor det nu drejede sig, om overhovedet at redde livet for de udsendte soldater(casque bleu), langt fra at de skulle kunne medvirke til at skabe fred.

I en situation, hvor Vesten og Europa står for skud, var det opløftende at overvære mødet, som blev afviklet i god vestlig facon, og hvor 2 af de 3 ansøgere til denne globalt afgørende stilling var fra Europa, hvilket i øvrigt gælder for ansøgerfeltet som helhed, hvor europæerne er i stor overvægt.

Publiceret den 25. juli 2016

Link til referat og streaming fra mødet
Se det samlede kandidatfelt til posten som FN generalsekretær

 

Skriv en kommentar eller relateret information

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s