Ældrekonvention

140604 GS 028

 Nyttige links til materiale fra seminaret om ældrekonvention den 4. juni samt andre relevante informationer:
>>>    Globale Seniorers holdning til spørgsmålet om ældrekonvention
>>>    HelpAge International: Why it’s time for a convention on the rights of older people
>>>    Officiel UN website on Open-ended Working Group on Ageing
>>>    Europarådets Anbefaling om ældres rettigheder (Recommendation CM/Rec(2014)2)
>>>    Program for seminaret

Ældrekonvention, ja tak!

Der var fuldt hus i Ældresagen den 4. juni, hvor HelpAge International, Ældresagen og Globale Seniorer afholdt et seminar med fokus på spørgsmålet: er der er brug for en international ældrekonvention?

Hvis mødet gav et svar var det:  Ældrekonvention,  ja tak!  Både organisationsrepræsentanter og de mange fra ældre- og seniorråd, der var blandt de seminarets knap 50 deltagere, tog ordet og gav udtryk for, at de ønsker en konvention for ældre. Mange organisationer var repræsenteret på mødet, Age Platform Europe, Europa-Kommissionens Repræsentation i DK,  Institut for Menneskerettigheder,  Landsforeningen LGBT, Ministeriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, Ngo Forum – Verdens bedste nyheder og så selvfølgelig arrangørerne.

Alt for få Ngo’er i herhjemme har advokeret for en sikring af de ældres rettigheder på internationalt niveau. Det gælder både sikringen af de ældres forhold i udviklingslandene og det gælder deres rettigheder i Europa. Repræsentanten for HelpAge International, Bridget Sleap, gav seminaret mange overbevisende argumenter for at støtte en konvention i FN regi og informerede om det arbejde der gøres i den “Open-ended Working Group” (OEWG), der arbejder for at nå en konvention. Tilsvarende informerede Ebbe Johansen om AGE Platform Europe’s indsats for at nå et juridisk bindende instrument til at sikre de ældres rettigheder i Europa – en indsats der er støttet, af Ældresagen, som han repræsenterer i AGE.

Et af seminarets formål var at udbrede debatten og øge støtten til en konvention på området. Efter Globale Seniorer opfattelse vil en international konvention være et brugbart instrument til at civilsamfundet verden over kan holde deres regeringer ansvarlige for at sikre de ældres rettigheder. Bare det at samle de rettigheder som gælder for ældre i kraft af gældende konventioner vil styrke opmærksomheden og synliggøre de ældres rettigheder.

Men en konvention kommer ikke af sig selv. Den kommer først, hvis vi i civilsamfundets organisationer kan lægge tilstrækkeligt pres på regeringerne, og det kræver at vi sætter solidariteten med ældre i hele verden i front.

Debatten med panelet viste, at der stor interesse for at diskutere sikringen af ældres rettigheder. Der var to spørgsmål, der gik igen. Hvordan kan vi sikre ældre en let adgang, muligheder og færdigheder til at kommunikere med det offentlige i en digital tidsalder? Det andet spørgsmål handler om det voksende frivillige arbejde ældre udfører, f.eks. til pasning af børnebørn. Hvordan sikrer vi, at det bliver respekteret, værdisat og hvilke rettigheder skal følge med? Det er vigtige krav som vi må tage med når vi møder politikere i kommunerne, regionerne og de statslige organer. Arbejdet med at formulere og sikre de rettigheder er også en del af et samlet træk for at nå en konvention. Pointen er, at vi skal advokere for behovet for en konvention om ældres menneskers rettigheder – uanset hvor vi er!

Globale Seniorer vil følge op på seminaret med aktiviteter som kan støtte det videre arbejde på at nå en konvention. Initiativerne vil kunne følges her på hjemmesiden!

 

140604 GS 033  140604 GS 038  140604 GS 034  140604 GS 029

13-06-2014

Vi vil gerne have din kommentar til indlægget “Ældrekonvention, ja tak!”. Skriv den direkte herunder i boksen “Skriv et svar”.

Skriv en kommentar eller relateret information

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s