Kirgisistan – sidste stop før Kina

Gitte Vesterlund er med i en arbejdsgruppe som forbereder Kirgisistangruppens rejse til landet i foråret 2019. Gitte har sendt hjemmesiden dette rejsebrev fra arbejdsgruppens tur til Kirgisistan i oktober i år
 

Gadebillede fra byen Osj

Rejser vi fra vest mod i øst i Centralasien vil Kirgisistan være sidste stop før Kina. Norden for Tajikistan, sønden for Kasakhstan, østen for Usbekistan og vesten for Kina. Sådan!

Et bjergrigt land som indtil 1991 hørte med til Sovjetunionen, men nu er selvstændigt. Med bare ca. 6 mill. Indbyggere fordelt på 200.000 km2.

Kendere af landet mener, det er det mest demokratiske af alle de gamle ”stan”lande – også selv om korruption og nepotisme hører med til dagligdagen. De har da også skiftet præsident flere gange uden voldelige oprør.

Et land hvor gamle traditioner kæmper med ny udvikling, hvor pigerne vi have uddannelse, men nogle piger bliver stadigvæk gift med den mand, der bortfører hende mod hendes egen vilje, selv om det er ulovligt i dag. Men det er stadig svært for pigerne at gå op imod den gamle tradition. For er man en gang blevet bortført, er man nødt til at gifte sig med ham – ellers falder skammen tilbage på pigen og hendes familie.

Universitetet i Osj, som arbejdsgruppen besøgte

Globale Seniorers Kirgisistangruppe forbereder et projekt i landet, hvor vi tilbyder universitetsstuderende ”talking groups” med henblik på at forbedre deres engelske tale. I dag undervises alle i engelsk helt fra folkeskolen til universitet, men det talte sprog ignoreres mere eller mindre, og det påvirker de studerendes chance for at komme udenlands for at studere, hvilket mange drømmer om!

Projektet er planlagt til at løbe af stablen i 4 uger i april/maj 2019.

En arbejdsgruppe besøgte Kirgisistan i oktober 2018, hvor vi mødtes med Bishkek Humanity Universitet i hovedstaden Bishkek og med Universitet i Osj, den 2. største by i landet. Begge universiteter vil gerne forhandle videre med os om projektet – også selv om ideen ligger lidt fjernt fra det akademiske niveau, som de gerne vil fastholde.

Hovedstadens mange store, brede boulevarder kranset med gamle træer og afbrudt af store og imponerende pladser med statuer og bygninger ligeså imponerende skiller sig klart ud fra Osj’s mere intime, mindre gader og lave bebyggelser med masser af træer og parker.

På de traditionelle markeder handles der med alt fra gummi galocher, vinterfrakker og skruer til slik, frisk oksemave, underben med klove og valnødder og søde kager. You name it, they got it.

Men alle er helt afslappede, ingen forsøger at presse os til at købe. De er venlige, smilende og vil gerne tale med os. Det er dog svært, da vi ikke kan kirgisisk eller russisk (de officielle sprog) og de ikke ret meget engelsk. Men der kommer altid en venlig sjæl, der forsøger at hjælpe med oversættelse.

Et spændende land, som vi glæder os til at stifte nærmere bekendtskab med til næste år.

Er du interesseret i projektet, så se:
https://globaleseniorer.com/aktiviteter/aktuelle-moeder/rejse-til-kirgisistan/
Der er stadig ledige pladser.

Gitte Vesterlund
Kirgisistangruppen november 2018

Fra mødet med universitetet i Bishkek

Endnu et gadebillede fra byen Osj;
 
 
 


Fejring af Aitmatoiv’s, den kendteste forfatter fra Kirgisistan, 90 års fødsel

Nationallegenden Manas, i Bishkek
 
 

På marked nær Osj