Sociale rettigheder & grøn omstilling

En debat om hvordan vi sikrer både social tryghed og grøn omstilling

 

FN-forbundet og Globale Seniorer inviterer til konference, hvor du kan deltage virtuelt eller fysisk på Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K (med adgang fra kl. 9.30).
Torsdag den 3. december 2020 kl. 10:00-12:30 med adgang fra kl. 9:30

De unge, velhavende byboere vil have et grønnere klima, de ældre, knap så velhavende i provinsen vil have fast arbejde og velfærd, viser en helt aktuel dansk analyse. Vores påstand er, at der ikke er noget reelt valg. Den grønne omstilling kræver social tryghed og omvendt. Både herhjemme og overalt i verden.

Vi lægger op til en debat af hvordan denne sammenhæng, der er indbygget i FN’s 17 Verdensmål skal sættes igennem i den aktuelle politik – i forhold til implementeringen af klimaloven, de igangværende finanslovsforhandlinger, regeringens handleplan for at leve op til Verdensmålene, EU’s New Green Deal etc. Hvordan sikrer vi på en gang mindre ulighed, social tryghed og grøn omstilling?

Til at hjælpe os med debatten deltager bl.a.:
Per Michael Jespersen, Direktør for tænketanken Cevea
Mogens Lykketoft, Fhv. MF, minister, folketingsformand og formand for FN’s Generalforsamling
Morten Frederiksen, Lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet
Nanna Højlund, Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation
Maria Bille Høeg, Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening
Nadia Gullestrup Christensen, Ungdomsdelegat til FN for Dansk Ungdoms Fællesråd
Kirsten Larsen (moderator), Redaktionssekretær Globalnyt og journalist med speciale i FN

Tilmelding
Du kan tilmelde dig som enten virtuel eller fysisk deltager: https://fnforbundet.nemtilmeld.dk/154/
Der er plads til 45 personer i Festsalen p.gr. af Coronarestriktionerne.

Med de nuværende Corona restriktioner kan der deltage maksimum 45 deltagere fysisk. Pladserne vil blive tildelt efter først til mølle-princippet og tilmeldte til fysisk deltagelse udover 45 får i stedet mulighed for at deltage webbaseret. Der er ingen begrænsninger i webbaseret deltagelse.

Bagtæppet for konferencen er implementeringen af FNs 17 Verdensmål i en globaliseret verden. Sammenhængen mellem sociale rettigheder og grøn omstilling er netop indbygget i Verdensmålene og FN erkendte allerede ved sin stiftelse for 75 år siden, at de sociale rettigheder er afgørende for at sikre fredelig sameksistens. Samme erkendelse lå bag stiftelsen af ILO, der sidste år rundede 100 år. I dag har globaliseringen og den stigende ulighed skabt sociale spændinger overalt i verden. Gule Veste i Frankrig, slaveloven i Ungarn og optøjer i de amerikanske byer er resultater af spændingerne. I mere beskedent omfang mærker vi også i Danmark at sammenhængskraften er under pres, hvad der bl.a. viser sig i en voksende modstilling af klimaindsats og velfærd.

Konferencen er støttet af Hermod Lannungs Fond

               
 
 
 

Illustrationen øverst:
Gule veste og klimademonstration, Paris Frankrig. Foto, tv: Yellow Vests – Act 8, by Christophe #1, licensed under CC BY 2.0; th: September 08 2018: Walking for the climate – Up for the climate. Ecological demonstration, stockfoto-ID: 1175133751