Rejse til Kirgisistan

Globale Seniorer planlægger en rejse til Kirgisistan, som kombinere unge kirgisiske studerendes behov for at praktisere deres engelskkundskaber med Globale Seniorers ønske om at lære Central Asien at kende

Formålet er at se og opleve et nyt – gammelt – centralasiatisk land ved at få indblik i unge kirgiseres hverdag, udfordringer og drømme gennem mange, regelmæssige og strukturerede samtaler på engelsk over en 2-ugers undervisningsperiode.

Rejsen planlægges i foråret 2019 i ugerne 17 til og med 20.
 
Samtaletræningen med de unge studerende skal foregå i Kirgisistans hovedstad Bishkek og (hvis der melder sig nok ”undervisere”) også i Kirgisistans næststørste by Osj, og organiseres i et samarbejde mellem Globale Seniorer og universiteterne i henh. Bishkek og Osj. Hvert sted gives 4 ugers sammenhængende samtaletræning til de studerende i perioden ca. 22. april – 19. maj.
 
Globale Seniorer stiller med 2 hold ”undervisere” på hver 6-8 personer. Det første hold underviser de første 2 uger, hvorefter det andet hold afløser – med et vist overlap, for at sikre kontinuiteten i forløbet.

Lidt om rejsemålet
Lars Steinov har tidligere stået for en lignende tur gennem Det Europæiske hus, så turen bygger på et velafprøvet koncept. Lars vil også være det centrale omdrejningspunkt for denne rejse.
Sammenlignet med de øvrige centralasiatiske lande er Kirgisistan et relativt demokratisk og sekulært samfund, der ledes af en præsident og et parlament med regelmæssige valg og flere slags partier fra venstre til højre. Det store flertal af befolkningen er sunni muslimer, som er meget åbne og gæstfri. De tager ret let på det med religionen i det daglige.

Kirgisistan rummer spændende rejsemål: Den gamle silkevej løb gennem det centrale Kirgisistan, og Osh var omtalt for sit betydningsfulde marked for mere end 3000 år siden. Omkring den kæmpemæssige Issyk-Kul-sø er der bygget feriefaciliteter, og de mange bjerge (hvoraf nogle når op over 7.000 meter) giver fantastiske scenerier og fine muligheder for vandreture! Både Albatros, Horisont Rejser og Viktors Farmor arrangerer rejser til Kirgisistan, og man kan se mere om rejsemålene på deres hjemmesider.
 
På et indledende møde blandt interesserede i Globale Seniorer i juni 2018 blev der nedsat en tovholdergruppe og en undervisningsgruppe. De to grupper vil arrangere møder hen over efteråret og vinteren om henholdsvis de under-visningsmæssige/pædagogiske forhold og om Kirgisistans udvikling og samfundsforhold, så vi på sædvanlig Globale Seniorer facon kan være velforberedte til rejsen!

Praktiske forhold, turisme, prisniveau mm.
Rejsen foregår på deltagernes regning og der gives ikke honorar for undervisningen.
Tovholdergruppen vil stå for bestilling af hotel under undervisningsperioden.
Deltagerne sørger selv for flyrejse, turistture, yderligere hotelbookning mm. Turistaktiviteter kan efter individuelle øn-sker lægges før eller efter undervisningen. Muligheder, forslag og planer drøftes på et særligt møde i efteråret 2018.

Indikativt prisniveau:
– Fly København-Bishkek t/r koster fra godt 3-4000 kr. afhængig af forbindelsen.
– Hotel pr. døgn 50-70 USD for dobbeltværelse med bad, wifi og morgenmad.
– Billeje med chauffør omkring 400 kr. pr dag.

Deltagelse i rejsen forudsætter medlemskab af Globale Seniorer. For 2018 er kontingentet fastsat til 200 kr. årligt for enkeltmedlemmer og 300 kr. årligt for familiemedlemskab (par).

Lars Steinov og Steffen Gøth
Publiceret 20. juni 2018

tilbage til Mødeoversigten