Om at være dansk muslim

Globale Seniorers Mellemøstgruppe inviterer til åbent medlemsmøde med oplæg af Tarek Ziad Hussein, Jurist, debattør og forfatter til bogen ”Det Sorte Skæg – om at være dansk muslim”.

Tid: Tirsdag den 26. oktober 2021 kl. 16:30 – 18:30
Sted: Byens Hus, Hellerupvej 24, Mødelokalet Store Claus på 2. sal, 2900 Hellerup.

Byens Hus (tidligere Internationale Skole) ligger få minutters gang fra Hellerup Station. Du finder lokalet ”Store Claus” på et stort kort over alle mødelokaler, der hænger på væggen til venstre indenfor indgangsdøren. Der er elevator.

Tilmelding
Alle GS medlemmer er velkomne til mødet, men vi vil bede jer om skriftlig tilmelding pr. mail til Nina Ellinger (ninaellinger@gmail.com) senest søndag d. 25. oktober 2021 kl. 24:00.

Om mødets tema
Danske muslimske statsborgere er udsat for en udpræget negativ omtale i den offentlige debat, som afspejledes f.eks. i debatten op til Folketingsvalget i juni 2019, og i visse nye lovforslag, fortrinsvis rettet mod samme målgruppe, som blev annonceret ved Folketingets åbning i oktober 2020. Med et generelt meget overfladisk kendskab til denne del af det danske samfund, er der en tendens til at gøre ”alle muslimer” i Danmark kollektivt ansvarlige for udtalelser eller handlinger fra de mest afvigende og demokrati-fjendtlige muslimske grupperinger i ind- og udland, og at spekulere videre på, hvad det så evt. kunne føre til. Imens slås især unge danske muslimer med usikkerheden om, hvordan de kan blive anerkendt som fuldgyldige danskere. Vi spørger:

– Hvor bredt et spektrum omfatter Islam i Danmark, hvor stor forskel er der på de danske muslimer, og hvordan går det med deres deltagelse i demokratiet?
– Hvordan reagerer unge muslimske danskere på den fjendtlige tone i den offentlige debat?
– Modvirker den negative tone integrationen, fremmer den skabelsen af parallelsamfund?
– Kan den negative holdning i samfundet bevirke at muslimske unge føler sig tiltrukket af subkulturer, som tilbyder en anden stærk identitet?
– Hvad er vejen frem for at sikre et samfund, hvor alle er lige for loven, og hvor grundlovens beskyttelse af religionsfrihed er er en selvfølge?

Tarek Ziad Hussein tager i sit oplæg udgangspunkt i sin bog ”Det Sorte Skæg – om at være dansk muslim”*, hvor han forholder sig kritisk til både muslimer og ”traditionelle” danskere.

Seniorer, som ikke skal passe børn og børnebørn i efterårsferien:
En uge forud for mødet med Tarek Hussein diskuteres bogen Det Sorte Skæg” ved et uformelt møde i Mellemøst- & Europa-læsegruppen. Bogen er let læst. Kom gerne selvom du ikke har nået at læse hele bogen. Jørgen G Jensen laver en kort præsentation af bogen.

Tilmelding til Mellemøst- & Europa-læsegruppemøde hos Jørgen G. Jensen (papayaidk@yahoo.dk) senest søndag d.18. oktober kl. 24:00.

TID Tirsdag d. 19. oktober kl. 13-15
STED FIC, Ramsingsvej 30, Valby. Mødelokale ”Lodsbåden”
 
*Tarek Ziad Hussein: Det Sorte Skæg – om at være dansk muslim” Gyldendal 2018; 176 sider.
 

Glade danske børn. Arkivfoto fra DR/Fyn