Efterlysning: Radikal politisk indsats for Verdensmålene

NGO’ernes Spotlightrapport 2020 om fremdriften for Verdensmålene er ude nu
 
Sidste tirsdag lancerede Globalt Fokus og 92-gruppen SPOTLIGHT-rapport 2020, om fremdriften i verdensmålene. Det skete fra et webseminar hvor tre politikere og en forsker var sat til at kommentere rapporten. Povl Anker Andersen deltog i webinaret og refererer til hjemmesiden:

”Jeg hæftede mig på webinaret ved to udsagn. Det ene fra seniorforsker Adam Moe Fejerskov fra DIIS, der konstaterede, at Coronapandemien har vist os, at radikal politisk handling er mulig og derfor efterlyste, at den mulighed også bliver brugt i forhold til indsatsen for at nå Verdensmålene. Han efterlyste også at NGO’erne har et mere radikalt hovedkrav til politikerne end kravet om en handlingsplan. Efter FN’s erklæring om, at de kommende ti år skal være ”Handlingens årti”, er det ikke proceskrav der er det vigtigste, men substantielle krav til politisk handling, mente han.

Det andet jeg med glæde lagde mærke til var, at både Adam Moe Fejerskov og Martin Lidegaard (RV) i deres oplæg understregede, at det ikke alene er vigtigt hvad Danmark selv gør for at nå Verdensmålene, men at en aktiv dansk indsats i de internationale institutioner er mindst lige så vigtig. Men det er desværre ikke lige der vi er, tænkte jeg med reference til Mette Frederiksens position i forhold til EU-budgettet og den manglende respekt for WHO som vi har demonstreret under Coronaen.”

Povl Anker Andersen

Hjemmesiden vil linke til et referat af webinaret når det foreligger.
>>>      Læs SPOTLIGHT-rapport 2020

En kommentar

 1. Tak for Spotlight rapport 2020.
  Det er et flot arbejde, der er præsteret både i form og indhold.
  På rapportens side 10 får man et samlet og pædagogisk overblik over NGO’ernes dom over den danske indsats nationalt og international. Det fortæller utvetydigt, at politikere, erhvervsliv og ikke mindst alle os almindelige borgere har en stor opgave foran os for at komme i mål med SDG’erne.
  I de efterfølgende diskussion og forslag ifm de enkelte mål giver masser af godt input til de diskussioner som skal skubbe på beslutningstagerne radikale indsatser for at sikre, at vi kommer i mål.

  Når det er sagt, er der to overordnede emner, som jeg mangler nævnt i rapporten:
  – Det første er den for vores klode kritiske udvikling, som løbende bliver rapporteret indenfor Planetary Boundaries hvor det bliver tydeligere og tydeligere, at kloden nærmer sig “tipping points” med meget usikre konsekvenser. Fire ud af ni er kritiske, at vi får vendt udviklingen, hellere i går end i dag: Det gælder klimaet, havenes tilstand, landjordens tilstand og biodiversitet.
  – Det andet er sammenhængen mellen de enkelte verdensmål, som tydeligere og tydeligere viser, at den økonomiske ulighed er et af de mest centrale udfordringer som alle verdensmål er afhængge af. Derfor er det trist at udviklingen under Corona krisen går den forkerte vej internationalt og i Danmark, hvor vi mere end mange andre lande har mulighederne for at tackle problemerne.

  Den folkelige diskussion af verdensmålene er desværre gået lidt i stå ifm Coronaen. Man må håbe at de mange vigtige emner, der er belyst i rapporten kommer ud i en mere folkelig diskussion. Så f.eks. indsatsen omkring “vores mål” i Danmark, som blev skudt i gang for et halvt år siden, kan komme frem i medierne og være med til at bidrage til diskussioner, aktiviteter og holdningsændringer. Som rapporten så tydeligt illustrerer, er det ikke vejen frem at vente på, at politikere og andre beslutningstagere får planlagt og indarbejdet de 17 verdensmål i deres arbejde.

Skriv en kommentar eller relateret information

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: