Lis Garval, der deltog i Globale Seniorers Iran studietur, skriver her til hjemmesiden om mødet med den danske ambassadør, Danny Annan, på ambassaden i Teheran 24. oktober:
Globale Seniorer foran den danske ambassade i Teheran
”I er kommet til Iran på et fantastisk tidspunkt. Lige nu oplever vi også en spændende udvikling på det kommercielle område,” lød det fra ambassadøren, som gav en introduktion til udviklingen i Iran.
Danny Annan beskrev iranerne som meget sociale, venlige og utroligt gæstfri og fandt det overraskende, at der i et land med udstrakt kontrol og censurerede medier, foregår en ”vild politisk debat”.
Det dansk-iranske forhold er inde i en positiv udvikling, og Annan ser mange muligheder for øget dansk engagement i Iran, specielt på det kommercielle område.
Den danske eksport til Iran blev fordoblet fra 2014 – 16, og stigningen fortsætter. I de første syv måneder i år steg eksporten således med 16% ift. sidste år. Ambassadøren anslår, at eksporten kan blive på fire og seks mia. kr. inden for en overskuelig årrække.
Medicinalindustrien er mest i fokus, men der er også samarbejde på patent-og varemærkeområdet, universitetssamarbejde og samarbejde inden for skovbrug. De Kaspiske skove har samme slags træer, som vi har i Danmark, og de kan tåle et varmere klima.
Iran har købt vindturbiner og -vinger til at forbedre miljøet. ”Iran har virkelig en miljøudfordring. Teheran er i visse perioder hyldet i en sovs af forurening, som man både kan se og smage, og som sidste år kostede tusinder af iranere livet”, fortæller ambassadøren.
Menneskerettigheder
Da udenrigsminister Kristian Jensen var på besøg sidste år, var han ledsaget af en talstærk delegation, inklusiv 124 forretningsfolk, som repræsenterede 58 danske virksomheder. Men han havde også spørgsmålet om menneskerettigheder med i kufferten.
Det spørgsmål er nok ikke fyldestgørende besvaret set fra dansk side, men Danmark er i en omfattende og konstruktiv politisk dialog med Iran om bl.a. menneskerettigheder og kvinders rettigheder. Man kan tale sammen, og det er vigtigt, understreger ambassadøren. Han ser optimistisk på fremtiden med de nye toner, den genvalgte præsident Hassan Rouhani har anslået.
Det er en dialog som Danmark, også som medlem af EU, har en forpligtelse til styrke, og som også kan gennemføres via handel, mener han.
Spørgsmål og svar
Ambassadørens engagerede introduktion blev til en dialog om bl.a. atomaftalen og EU, kvinders stilling, civilsamfundsorganisationer og kulturelt samarbejde.
Om atomaftalen: Den er alfa og omega for et konstruktivt samarbejde med Vesten. Iran er tilfreds med, at EU bakker aftalen op. Iranerne er, uanset ”politisk” tilhørsforhold, 100% enige om, at deres missilprogram er defensivt, og ikke har noget med atomaftalen at gøre. Det kan der ikke rokkes ved. De husker Irak – Iran krigen, hvor Iran ikke havde noget forsvar, og hvor tusinder og tusinder af unge iranere døde.
Om civilsamfunds-organisationer: Kritiske NGO’er har ikke nogen gang på iransk jord.
Om ligestilling: Kvinders rettigheder drøftes og de iranske kvinder er stærke og flytter grænser. Der er også flere kvinder end mænd, der får en højere uddannelse. Men det kniber med job bagefter. Lige rettigheder er der ikke tale om.
Om tilfredshed/utilfredshed med præstestyret: Ikke alle synes om styret, men man kan ikke forudse en opstand. Iranerne ønsker en bedre fremtid for deres børn, og de har et “velbegrundet” håb om, at det bliver bedre. Der er ikke politiske partier i Iran, men man kan tale om fire grupperinger/strømninger: Hardlinerne (død over USA), de pragmatisk konservative (parlamentets formand), de moderate (Rouhani) og reformtilhængerne. Genvalget af Rouhani med et solidt flertal er talende.
Om sociale udfordringer: Stofmisbrug er en stor social udfordring. Det anslås, at der er to millioner stofmisbrugere.
Om befolkningstilvækst: Der er 80 millioner indbyggere. Et tal der vokser med 1 million om året, og 1,2 millioner kommer ud på arbejdsmarkedet. Det er en demografisk udvikling, der er en udfordring i sig selv.
Om kulturelt samarbejde: Ambassaden har ikke det store budget til kulturelt samarbejde, som derfor i de senere år mest har været deltagelse i filmfestivaler og enkelte udstillinger af danske kunstnere.
Summa summarum: Ambassadør Danny Annan er optimistisk, ikke bare når det gælder det dansk – iranske samarbejde, men også – og tingene hænger jo sammen – når det gælder den politisk – økonomiske udvikling i Iran.
Venlig hilsen,
Lis Garval
25. oktober