Tørklædesignaler fra Qom

Til Globale Seniorer,

Globale seniorer stoppede på vej mod Esfahan i Iran i den hellige by Qom, for at se Shia Islams center og moskeen med Fatimas grav. Det var også her Khomeini holdt sine oprørske forelæsninger mod shahen i 60’erne og siges at have ansporet til den islamiske revolution i 1979. Fatima nedstammede i lige linje fra profeten og blev anset for at være en meget klog og from kvinde.

Globale seniorer stoppede på vej mod Esfahan i Iran i den hellige by Qom, for at se Shia Islams center og moskeen med Fatimas grav. Det var også her Khomeini holdt sine oprørske forelæsninger mod shahen i 60’erne og siges at have ansporet til den islamiske revolution i 1979. Fatima nedstammede i lige linje fra profeten og blev anset for at være en meget klog og from kvinde.

Moskeen er utrolig smuk udefra med blå, gule og grønne mosaikker. Kuplen er belagt med guld og skinner smukt i solen. Udover moskeen er der også et seminarium, hvor studerende fra 120 lande bliver uddannede i den muslimske tro.

Vi befinder os netop nu i en måned, hvor der sørges over mordet på en shiamuslimsk martyr og i den anledning gik mændene sørgende og syngende rundt med sorte flag på pladsen. Som det er fremgået var vi kommet til et exceptionelt helligt sted. Før vi kunne komme ind på området skulle vi kvinder pakkes godt ind i en ufiks heldragt ovenpå vores i forvejen tækkelige klædedragt.  Men så var der heller ingen chance for at distrahere nogen mænd i miles omkreds!

Iransk lovgivning påbyder kvinder (også udenlandske besøgende) at bære tørklæder for at være anstændige. I byerne ses det tydeligt, at ikke alle kvinder synes at staten skal blande sig i deres påklædning. Jeg synes selv tørklædet er besværligt og ikke mindst varmt – selv på en efterårsdag med 25 grader. I mange lande er tørklædet blevet en arena for forskellige ideologier, hvad enten det er påbudt eller forbudt. I Iran viser mange kvinder deres protest ved at sætte tørklædet så langt bagud på hovedet som muligt.

Venlig hilsen
Maria Justiniano
30. oktober 2017

Skriv en kommentar eller relateret information

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: