Gensyn med verdens smukkeste plads

Steffen Gøth er med på Globale Seniorers studierejse til Iran og har sendt hjemmesiden dette postkort:

Da jeg besøgte Den store Plads i Esfahan for 45 år siden som rygsækturist, blev jeg bjergtaget. Jeg blev i Esfahan i små 4 uger, og var på pladsen og i den store moske hver dag.

Så det var med en lille nervøsitet, jeg drejede ind på pladsen sammen med 19 andre Globale Seniorer og to fabelagtige guider. Men ingen grund til at være nervøs. Den ligger stadig fuldstændig fascinerende – omgivet af toetages bygninger i stram arkitektur som fremhæver de to moskeer, Safavidernes kongepalads og den monumentale indgang til bazaren. Fire perler placeret midt på pladsens fire sider.

Pladsen var ikke fyldt af 100.000 turister og anmassende souvenirsælgere! Parkanlægget er velholdt og græsset grønt for de mange iranske turister, der slår sig ned, holder picnic, leger, kører på cykel og hygger sig – uden ghettoblastere og larm. Storslået, historisk, fredfyldt og hyggeligt på en gang.

De persiske haver søger at skabe billedet af Paradisets have – og det lykkes ret godt! I det hele taget er parkerne og de offentlige anlæg, vi har set indtil nu, i meget fin form. Det må kræve en del i et ørkenland med begrænsede ressourcer. Men det bliver øjensynligt prioriteret højt og anlæggene bliver brugt.

Da jeg var her for 45 år siden, hed pladsen, så vidt jeg husker, Shah-pladsen. Nu hedder den Imam Khomeini Pladsen. Og det tager de almindelige iranere sikkert helt roligt.

Venlig hilsen
Steffen Gøth
29. oktober 2017

Skriv en kommentar eller relateret information

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: