Globale Seniorer inviterer til åbent debatmøde den 7. oktober og sætter fokus på FN:
Basis processen i FN, hvordan virker den, og hvordan kan den stimuleres, forstærkes og udbygges?
Foto: Silje Bergum Kinsten/norden.org. Wikimedia Commons
FNs Generalforsamling er det basale organ i FN og drivkraft for udvikling af det internationale samfund. Hvad kan Generalforsamlingen og hvad kan den ikke, specielt med hensyn til freds- og sikkerhedsspørgsmål. Baggrunden for at stille spørgsmålet er de tre store FN-konferencer i 2015, hvor konferencen om finansiering af fremtidig udvikling blev afholdt i Addis Abeba i juli, Generalforsamlingens konference om vedtagelse af udviklingsmålene 2015-2030 afholdes i slutningen af september i New York og klimakonferencen COP 21 i december i Paris. Alle tre konferencer forudsætter fred og bredt samarbejde i verden for at lykkes med deres målsætninger.
I de senere år er udvikling, miljø og klima blevet sammenkoblet i fælles strategier, mens fredsspørgsmål til en vis grad er blevet behandlet som en særkategori. Er det hensigtsmæssigt? Eller skal fred og sikkerhed, udvikling, miljø og klima kædes sammen? I givet fald, hvordan kan de primære FN-organer bedre spille sammen om det? Og hvilken betydning vil det have for Generalforsamlingens rolle vis-á-vis Sikkerhedsrådet?
Mødet er arrangeret af Globale Seniorers temagruppe om globalisering. Det er led i en sammenhængende række aktiviteter i efteråret 2015 og i 2016:
– Konference slut november 15 om Europas ansvar og EU’s indsats for 2030 målene
– Seniorehøjskole 1 uge i marts 16 om udvikling, ulighed, konflikter og folk i bevægelse
– Studierejse april 16 til New York: FN’s fremtid og dansk ledelse i generalforsamlingen
– Konference midt 16 om de 3 verdenskonferencer 15, hvordan kan FN sikre resultatet?